Tip

Ποιο είναι το καλύτερο τηγάνι για κρέπες; Διαβάστε τον οδηγό μας

Ποιο είναι το καλύτερο τηγάνι για κρέπες; Διαβάστε τον οδηγό μας

Συγγραφέας

Ελένη Παπαδοπούλου

28/05/2025

Το τέλειο τηγάνι για κρέπες είναι το κλειδί της επιτυχίας αν ονειρεύεστε ομοιόμορφες, λεπτές και τέλεια ροδισμένες κρέπες. Στον οδηγό μας, θα σας πούμε τι να προσέξετε κατά την επιλογή και ποια μοντέλα θα λειτουργήσουν καλύτερα στην κουζίνα σας.

Τα καλύτερα τηγάνια για κρέπες. Ποιο τηγάνι για κρέπες να επιλέξετε;

Υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από το άρωμα φρεσκοτηγανισμένων κρέπες που διαχέεται στην κουζίνα; Ζεστές, λεπτές κρέπες, σερβιρισμένες με τα αγαπημένα σας toppings – μαρμελάδα, φρούτα, σοκολάτα, ή ακόμα και αλμυρές με τυρί και ζαμπόν... Είναι η γεύση της παιδικής ηλικίας, οι χαρούμενες στιγμές που περνάμε με αγαπημένα πρόσωπα, ή τα ρομαντικά πρωινά στο κρεβάτι για δύο. Ωστόσο, για να είναι η διαδικασία παρασκευής κρέπας μια πραγματική απόλαυση, και όχι μια μάχη ενάντια στο κόλλημα και το κάψιμο, ο σωστός εξοπλισμός είναι το κλειδί. Σήμερα, θα σας πούμε πώς να επιλέξετε το καλύτερο τηγάνι για κρέπες.

Scanpan pancake pan
mesco bowl
Scanpan pancake pan
mesco bowl

Τηγάνι για κρέπες – γιατί αξίζει ένα ειδικό;

Ίσως σκεφτείτε: "Γιατί χρειάζομαι ένα ειδικό τηγάνι για κρέπες; Έχω ένα κανονικό." Και ναι, μπορείτε σίγουρα να τηγανίσετε κρέπες σε ένα τυπικό τηγάνι. Ωστόσο, ένα ειδικό τηγάνι για κρέπες διευκολύνει τη διαδικασία και σας βοηθά να πετύχετε τις λεπτές κρέπες που ονειρεύεστε. Επιπλέον, η πρώτη κρέπα δεν θα πάει ποτέ ξανά χαμένη ή δεν θα μυρίζει σκόρδο, γιατί ένα τηγάνι για κρέπες θα είναι ένα όπλο που θα σας εξυπηρετεί αποκλειστικά για την παρασκευή αυτού του πιάτου.

Τι χαρακτηρίζει ένα τηγάνι για κρέπες;

  • Χαμηλά τοιχώματα τηγανιού: Τα χαμηλά τοιχώματα του τηγανιού είναι πιθανώς το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Ένα χαμηλό χείλος διευκολύνει την ομοιόμορφη εξάπλωση του μείγματος σε όλη την επιφάνεια και, κυρίως, σας επιτρέπει να τηγανίζετε κρέπες και να τις γυρίζετε πετώντας και αναποδογυρίζοντάς τες στον αέρα. Και αν δεν είστε μάστορας στο γύρισμα, το χαμηλό χείλος θα διευκολύνει την ανύψωση της κρέπας με μια σπάτουλα.

  • Επίπεδος πάτος: Το σχήμα ενός τηγανιού για κρέπες είναι συνήθως μια τέλεια επίπεδη επιφάνεια θέρμανσης. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη εξάπλωση του μείγματος και ομοιόμορφο τηγάνισμα, με αποτέλεσμα λεπτές κρέπες.

  • Κατάλληλο βάρος: Ένα καλό τηγάνι για κρέπες πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μην κουράζει στη χρήση, αλλά και αρκετά βαρύ ώστε να διατηρεί καλά τη θερμότητα. Ο χυτοσίδηρος, για παράδειγμα, διαπρέπει στη διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, εξασφαλίζοντας ότι ακόμα και οι λεπτές κρέπες είναι τραγανές και ομοιόμορφα ροδισμένες.

Όπως βλέπετε, η ύπαρξη ενός ειδικού τηγανιού καθιστά πραγματικά εφικτό το τηγάνισμα τέλειων κρέπες!

Τα καλύτερα τηγάνια για κρέπες – βασικά χαρακτηριστικά

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα τηγάνι; Κάθε κατάταξη των καλύτερων τηγανιών που θα δείτε με τη σκέψη να τηγανίσετε τέλειες κρέπες, τονίζει αυτά τα στοιχεία:

  • Αντικολλητική επίστρωση: Αυτό είναι θεμελιώδες, επιτρέποντάς σας να τηγανίζετε κρέπες χωρίς να τις σκίζετε. Χάρη σε αυτήν, οι κρέπες δεν κολλάνε, και η αντικολλητική επίστρωση ελαχιστοποιεί την ανάγκη για λίπος. Αυτός ο τύπος επίστρωσης σας επιτρέπει να τηγανίζετε κρέπες με ελάχιστη ποσότητα λίπους.

  • Πάχος πάτου: Ένας παχύς πάτος συσσωρεύει θερμότητα και την κατανέμει ομοιόμορφα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό κατά την επιλογή ενός τηγανιού που προορίζεται να εγγυηθεί ένα νόστιμο πρωινό.

  • Διάμετρος τηγανιού: Επιλέξτε ένα μέγεθος κατάλληλο για τις ανάγκες σας. Ένα μεγάλο τηγάνι θα σας επιτρέψει να τηγανίσετε μεγάλες κρέπες, ιδανικές για αλμυρά πιάτα, κροκέτες ή κρέπες suzette, οι οποίες συνήθως διπλώνονται στα τέσσερα. Αν προτιμάτε μικρότερες κρέπες, η διάμετρος του τηγανιού για κρέπες πρέπει να το αντικατοπτρίζει.

  • Τύπος εστίας: Βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι για κρέπες είναι συμβατό με την κουζίνα σας (γκαζιού, ηλεκτρική, κεραμική, επαγωγική). Ένα επαγωγικό τηγάνι είναι μια προφανής επιλογή για πολλούς ανθρώπους που μαγειρεύουν σε σύγχρονες κουζίνες.

  • Άνετη λαβή τηγανιού: Μια εργονομική και δροσερή στην αφή λαβή είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μια άνετη λαβή τηγανιού έχει επίσης σημασία αν διαθέτετε αυτή την εντυπωσιακή δεξιότητα και απολαμβάνετε να γυρίζετε τις κρέπες στον αέρα.

Staub Τηγάνι για Κρέπες με ξύλινη λαβή, 28 cm

129,51 €

Staub Τηγάνι για Κρέπες με ξύλινη λαβή, 28 cm

Staub

Αποστολή εντός 45 εργάσιμων ημερών

Cook & Space Τηγάνι για Τηγανίτες

52,02 €

Cook & Space Τηγάνι για Τηγανίτες

Guzzini

Αποστολή εντός 4 εργάσιμων ημερών

Lono Κρεπιέρα

110,64 €

Lono Κρεπιέρα

WMF

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Τύποι επιστρώσεων τηγανιού – τι να επιλέξετε;

Για όσους προσπαθούν να επιλέξουν ένα τηγάνι για κρέπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα συχνά δεν είναι η διάμετρος ή ο σχεδιασμός του τηγανιού, αλλά η επίστρωση. Δεν είναι περίεργο. Ο τύπος της επίστρωσης που χρησιμοποιείται και η ποιότητά της έχουν κολοσσιαία σημασία για την υγεία μας, γι' αυτό αξίζει πάντα να εξετάζουμε προσεκτικά τις σημάνσεις του τηγανιού και αν περιέχουν επικίνδυνες ενώσεις PFOA και PFOS.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι κάθε αντικολλητική επίστρωση, ανεξάρτητα από τον τύπο, έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να χάσει τις ιδιότητές της με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με ακατάλληλη χρήση (π.χ. χρήση μεταλλικών εργαλείων, υπερθέρμανση, πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, εκτός αν ο κατασκευαστής συνιστά διαφορετικά).

Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς τύποι επιστρώσεων τηγανιού, τα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Τηγάνια με κεραμικές, Teflon, τιτανίου και κεραμικές επιστρώσεις

Τηγάνι Teflon — ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

Πλεονεκτήματα:

  • Η επίστρωση Teflon έχει εξαιρετικές αντικολλητικές ιδιότητες,

  • πολύ εύκολο καθάρισμα,

  • συχνά προσιτή τιμή.

  • Φτάνει γρήγορα στην βέλτιστη θερμοκρασία για τηγάνισμα κρέπες με ελάχιστο λίπος.

Μειονεκτήματα:

  • Η επίστρωση Teflon χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη αντοχή στις γρατσουνιές – απαιτεί τη χρήση ξύλινων, νάιλον ή σιλικονούχων εργαλείων.

  • Η επίστρωση Teflon είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες – η θέρμανση πάνω από 260°C (και ειδικά 300°C) μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της επίστρωσης και απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών. Αποφύγετε να αφήνετε ένα άδειο τηγάνι σε υψηλή φωτιά.

  • Ασφάλεια: Τα σύγχρονα τηγάνια Teflon από αξιόπιστους κατασκευαστές συνήθως δεν περιέχουν PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ), το οποίο χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες και να τα αντικαθιστάτε όταν η επίστρωση είναι κατεστραμμένη ή γρατσουνισμένη.

Κεραμικό τηγάνι για κρέπες

Μια κεραμική επίστρωση είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος αντικολλητικής επίστρωσης βασισμένης σε πυριτικό τζελ (μια ουσία που προέρχεται από ορυκτά) σκληρυμένο σε υψηλές θερμοκρασίες. Συχνά προωθείται ως πιο οικολογική και υγιεινή (χωρίς PTFE/PFOA) σε σύγκριση με το παραδοσιακό Teflon.

  • Πλεονεκτήματα: Η κεραμική επίστρωση προσφέρει μια λεία επιφάνεια και γενικά καλές αντικολλητικές ιδιότητες, ειδικά στην αρχή της χρήσης. Αισθητική εμφάνιση, συχνά διαθέσιμη σε διάφορα χρώματα.

  • Μειονεκτήματα: Μπορεί να χάσει τις αντικολλητικές της ιδιότητες γρηγορότερα από άλλες επιστρώσεις με ακατάλληλη χρήση. Είναι ευαίσθητη στην υπερθέρμανση (που μπορεί να την καταστρέψει), στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (θερμικό σοκ), στις γρατσουνιές (αν και υπάρχουν πιο ανθεκτικές εκδόσεις) και στο πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων (συνιστάται το πλύσιμο στο χέρι). Απαιτεί πιο ευαίσθητη χρήση και συντήρηση.

Τηγάνι τιτανίου για κρέπες

Μια επίστρωση "τιτανίου" είναι συνήθως μια αντικολλητική επίστρωση ενισχυμένη με σωματίδια ή ενώσεις τιτανίου. Σκοπός της είναι να αυξήσει την αντοχή και την αντίσταση σε ζημιές.

Πλεονεκτήματα:

  • Ένα τηγάνι τιτανίου για κρέπες είναι πολύ ανθεκτικό και σημαντικά πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές και την τριβή από τις επιστρώσεις Teflon ή κεραμικές.

  • Διατηρεί καλές αντικολλητικές ιδιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Συχνά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά εργαλεία σε αυτό (αν και οι κατασκευαστές εξακολουθούν να συμβουλεύουν προσοχή και αποφυγή αιχμηρών άκρων).

  • Επιτρέπει το τηγάνισμα με ελάχιστο λίπος.

Μειονεκτήματα:

  • Συνήθως πιο ακριβό από τα τηγάνια με επίστρωση Teflon ή κεραμική.

Τηγάνι γρανίτη για τηγάνισμα κρέπες

Ο όρος "επίστρωση γρανίτη" αναφέρεται στην εμφάνιση και συχνά σε μια επίστρωση ενισχυμένη με λεπτά ορυκτά σωματίδια που προορίζονται να μοιάζουν με την υφή του γρανίτη. Είναι ένας τύπος αντικολλητικής επίστρωσης (συχνά πολλαπλών στρώσεων), σχεδιασμένη να βελτιώνει την αντοχή και την αντίσταση στις γρατσουνιές σε σύγκριση με τις βασικές επιστρώσεις.

Πλεονεκτήματα:

  • Η επίστρωση γρανίτη είναι συχνά πολλαπλών στρώσεων, γεγονός που αυξάνει την αντοχή και την αντίσταση στις γρατσουνιές σε σύγκριση με τις επιστρώσεις ενός τύπου.

  • Καλές αντικολλητικές ιδιότητες.

  • Ελκυστική, συχνά μοντέρνα εμφάνιση.

  • Συνήθως χωρίς PFOA/PFOS.

Μειονεκτήματα:

  • Η ποιότητα και η πραγματική αντοχή της επίστρωσης μπορεί να διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη συγκεκριμένη σειρά προϊόντων.

Τηγάνι για κρέπες με ορυκτή επίστρωση:

Οι επιστρώσεις με βάση ορυκτά (π.χ. πυρίτιο) συχνά σχηματίζουν ένα στρώμα σε πιο σύνθετα συστήματα αντικολλητικών επιστρώσεων, όπως οι κεραμικές επιστρώσεις ή ορισμένες "γρανιτένιες". Μια ορυκτή επίστρωση είναι λιγότερο συνηθισμένη ως το μοναδικό αντικολλητικό στρώμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Φυσική εμφάνιση, συχνά μέρος πιο ανθεκτικών και οικολογικών συστημάτων επίστρωσης.

  • Η ορυκτή επίστρωση είναι συνήθως χωρίς PTFE/PFOA.

Μειονεκτήματα:

  • Σπάνια εμφανίζεται μόνη της ως η κύρια αντικολλητική επίστρωση.

  • Οι ιδιότητές της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα άλλα στρώματα και τη συνολική τεχνολογία κατασκευής του τηγανιού.

villeroy&boch dinnerware
pancake batter jug
villeroy&boch dinnerware
pancake batter jug

Τηγάνι για κρέπες - από τι υλικό;

Το σώμα ενός τηγανιού για κρέπες μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, τα οποία επηρεάζουν τόσο τον χρόνο θέρμανσης του τηγανιού όσο και τον χρόνο που διατηρεί τη θερμοκρασία, καθώς και το βάρος, την αντοχή και την ευκολία χρήσης του. Το υλικό του σώματος είναι επίσης κρίσιμο για τη συμβατότητα με διαφορετικούς τύπους εστιών.

Ας δούμε τις διαθέσιμες επιλογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Τηγάνι αλουμινίου για τηγάνισμα κρέπες

Το πιο κοινό υλικό για σώματα τηγανιών, ειδικά εκείνων με αντικολλητικές επιστρώσεις. Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ και εξαιρετικός αγωγός θερμότητας.

  • Πλεονεκτήματα: Θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα, καθιστώντας εύκολο τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Η ελαφρότητά του καθιστά τον χειρισμό του τηγανιού (π.χ. το γύρισμα των κρέπες) αβίαστο. Συνήθως διατίθεται σε προσιτές τιμές. Το σώμα είναι συχνά ανοδιωμένο (για να σκληρύνει την επιφάνεια) ή καλυμμένο με αντικολλητική επίστρωση.

  • Μειονεκτήματα: Κρυώνει γρήγορα. Δεν είναι κατάλληλο για χρήση χωρίς αντικολλητική επίστρωση, καθώς το ακατέργαστο αλουμίνιο μπορεί να αντιδράσει με τα τρόφιμα και είναι δύσκολο να καθαριστεί. Χωρίς ένα κατάλληλο σιδηρομαγνητικό ένθετο στον πάτο, δεν λειτουργεί σε επαγωγικές εστίες.

Αξίζει ένα ατσάλινο τηγάνι;

Ένα ατσάλινο τηγάνι για κρέπες μπορεί να κατασκευαστεί από ανοξείδωτο ατσάλι ή ανθρακούχο ατσάλι. Αυτό το υλικό αγωγεί καλά τη θερμότητα, αλλά συχνά απαιτεί παχύτερο πάτο (ειδικά για ανοξείδωτο ατσάλι) για να εξασφαλίσει ομοιόμορφη θέρμανση και συσσώρευση θερμότητας.

Τύποι ατσαλιού:

  • Ανοξείδωτο ατσάλι: Πολύ ανθεκτικό, ανθεκτικό στη διάβρωση, δεν απαιτεί καρύκευμα (κάψιμο λίπους). Συχνά χρησιμοποιείται σε τηγάνια με παχύ, πολυστρωματικό πάτο, συμβατό με επαγωγή. Απαιτεί τη χρήση λίπους για το τηγάνισμα για να αποφευχθεί το κόλλημα.

  • Ανθρακούχο ατσάλι: Ελαφρύτερο από τον χυτοσίδηρο, αλλά βαρύτερο από το αλουμίνιο. Απαιτεί τακτικό καρύκευμα (κάψιμο λεπτών στρωμάτων λίπους), το οποίο δημιουργεί μια φυσική, αντικολλητική επίστρωση που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ανταποκρίνεται πολύ καλά στις αλλαγές θερμοκρασίας. Απαιτεί σωστή φροντίδα για την πρόληψη της σκουριάς.

Πλεονεκτήματα:

  • Πολύ ανθεκτικό

  • Ένα ατσάλινο τηγάνι για κρέπες (ειδικά ανθρακούχο ατσάλι, μετά από καλό καρύκευμα) μπορεί να αναπτύξει εξαιρετικές αντικολλητικές ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας το τηγάνισμα με λίγο λίπος.

  • Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι εύκολο στη συντήρηση (αν και απαιτεί λίπος για το τηγάνισμα).

Μειονεκτήματα:

  • Ένα ατσάλινο τηγάνι για κρέπες θερμαίνεται αργά (ειδικά ανοξείδωτο ατσάλι με παχύ πάτο).

  • Δεν μπορείτε να τηγανίσετε σε ένα τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι χωρίς λίπος, και σε ένα τηγάνι από ανθρακούχο ατσάλι χωρίς προηγούμενο καλό καρύκευμα. Το ανθρακούχο ατσάλι απαιτεί ειδική φροντίδα (καρύκευμα, αποφυγή απορρυπαντικών, σχολαστικό στέγνωμα) για να διατηρηθεί η αντικολλητική επίστρωση και να αποφευχθεί η σκουριά.

Δείτε την προσφορά μας σε ατσάλινα τηγάνια.

Τηγάνια από χυτοσίδηρο για κρέπες

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι χυτά από χυτοσίδηρο. Είναι βαριά και θερμαίνονται πολύ αργά, αλλά μόλις φτάσουν στη θερμοκρασία, συσσωρεύουν και κατανέμουν τη θερμότητα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Πλεονεκτήματα:

  • Εξαιρετικά ανθεκτικό – ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο για κρέπες μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, συχνά περνώντας από γενιά σε γενιά.

  • Εξαιρετική συσσώρευση και διατήρηση θερμότητας εξασφαλίζει ομοιόμορφο τηγάνισμα και τέλειο ροδισμό.

  • Μετά από σωστό και τακτικό καρύκευμα, ο χυτοσίδηρος αναπτύσσει μια φυσική, πολύ αποτελεσματική αντικολλητική επίστρωση. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τύπους τηγανιών για την παρασκευή κρέπες, και είναι επίσης υγιεινός (χωρίς τεχνητές επιστρώσεις).

Μειονεκτήματα:

  • Το τηγάνισμα τέλειων κρέπες με αυτόν τον τύπο τηγανιού θα πρέπει να αφεθεί σε κάποιον που πηγαίνει στο γυμναστήριο! Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι βαριά, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον χειρισμό, ειδικά κατά το γύρισμα των κρέπες.

  • Απαιτεί τακτικό καρύκευμα και σωστή φροντίδα – δεν του αρέσουν οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, το παρατεταμένο μούλιασμα ή τα ισχυρά απορρυπαντικά. Μετά το πλύσιμο, πρέπει να στεγνωθεί αμέσως και ενδεχομένως να λαδωθεί για να αποφευχθεί η σκουριά.

  • Θερμαίνεται πιο αργά.

Εδώ θα βρείτε όλα τα μαντεμένια τηγάνια μας.

Lekue Σέικερ για Κρέπες

23,35 €

Lekue Σέικερ για Κρέπες

Lekue

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Staub Σπάτουλα για Κρέπες, ξύλινη

9,43 €

Staub Σπάτουλα για Κρέπες, ξύλινη

Staub

Αποστολή σε 24 ώρες

Good Grips Flex Σπάτουλα για κρέπες

16,28 €

Good Grips Flex Σπάτουλα για κρέπες

Oxo

Αποστολή εντός 2 εργάσιμων ημερών

Rustic Charm Κανάτα για χυλό τηγανίτας, 2 L, μπεζ

46,94 €

Rustic Charm Κανάτα για χυλό τηγανίτας, 2 L, μπεζ

Mason Cash

Προσωρινά μη διαθέσιμο

Mastrad Σπάτουλα για κρέπες, πτυσσόμενη

12,48 €

Mastrad Σπάτουλα για κρέπες, πτυσσόμενη

Mastrad

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Saturas Κανάτα Μέτρησης, 500 ml

28,07 €

Saturas Κανάτα Μέτρησης, 500 ml

Gefu

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Επαγωγικό τηγάνι για κρέπες – ιδιαιτερότητες


Αν έχετε επαγωγική εστία, η επιλογή ενός επαγωγικού τηγανιού για κρέπες δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Οι επαγωγικές εστίες λειτουργούν με την αρχή ενός μαγνητικού πεδίου που προκαλεί θερμότητα απευθείας στον πάτο του τηγανιού, υπό την προϋπόθεση ότι περιέχει σιδηρομαγνητικό υλικό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα επαγωγικό τηγάνι πρέπει να είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, ανοξείδωτο ατσάλι κατάλληλης σύνθεσης, ή να έχει ειδικό πάτο με ενσωματωμένο μαγνητικό στρώμα (συχνά βρίσκεται σε τηγάνια αλουμινίου).

Μόνο μια τέτοια κατασκευή εγγυάται ότι το τηγάνι θα αναγνωριστεί από την εστία και θα θερμανθεί αποτελεσματικά. Το πλεονέκτημα του τηγανίσματος κρέπες σε επαγωγή, χρησιμοποιώντας το σωστό τηγάνι, είναι η πολύ γρήγορη θέρμανση και ο ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας, κάτι που είναι κρίσιμο για την επίτευξη τέλεια λεπτών και ομοιόμορφα τηγανισμένων κρέπες.

Ανεξάρτητα από τον τύπο της αντικολλητικής επίστρωσης (Teflon, κεραμική, τιτανίου, κ.λπ.), ο μαγνητικός πάτος είναι το κλειδί για την συμβατότητα με την επαγωγή.

Βέλτιστη διάμετρος τηγανιού για κρέπες

Ποια διάμετρος τηγανιού θα είναι η καλύτερη; Ένα τυπικό τηγάνι για κρέπες κυμαίνεται συνήθως από 24 έως 28 cm. Αυτό το μέγεθος είναι καθολικό για παραδοσιακές πολωνικές ή γαλλικές κρέπες (crepes).

Μεγέθη τηγανιών για κρέπες

  • Μικρότερα μεγέθη τηγανιών (π.χ. 18-20 cm) είναι καλά για μικρές μερίδες ή όταν τηγανίζετε για ένα άτομο, καθώς και για μικρότερες, παχύτερες κρέπες.

  • Ένα μεγάλο τηγάνι (30 cm και άνω) θα σας φανεί χρήσιμο αν φτιάχνετε συχνά μεγάλες ποσότητες κρέπες ή προτιμάτε πολύ μεγάλες, λεπτές κρέπες που είναι πιο εύκολο να διπλωθούν στα τέσσερα.

  • Υπάρχει επίσης ένα ειδικό τηγάνι για μίνι κρέπες, συχνά με εσοχές, ιδανικό για ολλανδικά poffertjes ή αμερικανικές κρέπες.

Η διάμετρος ενός τηγανιού για κρέπες είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και μεγέθους μερίδας.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά των τηγανιών για κρέπες

Ορισμένα τηγάνια για κρέπες προσφέρουν πρόσθετες ανέσεις:

  • Τηγάνι με αποσπώμενη λαβή: Διευκολύνει την αποθήκευση και επιτρέπει τη χρήση του τηγανιού στο φούρνο (αν το σώμα το επιτρέπει και συμμορφώνεται με τις οδηγίες του κατασκευαστή), π.χ. για ψήσιμο κρέπες.

  • Σετ τηγανιού για κρέπες με αξεσουάρ: Συχνά μπορείτε να αγοράσετε ένα τηγάνι σε σετ με διανομέα μείγματος (τυπικό για γαλλικές κρέπες) ή σπάτουλα σιλικόνης για το γύρισμα. Μερικές φορές περιλαμβάνεται ένα σέικερ μείγματος κρέπας. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα δώρου για τους λάτρεις των κρέπες.

Brabantia Μπολ κουζίνας, 3 τμχ

103,56 €

Brabantia Μπολ κουζίνας, 3 τμχ

Brabantia

4 text.x_variants

Primeline Κουτάλι ανάδευσης, σιλικόνης

28,07 €

Primeline Κουτάλι ανάδευσης, σιλικόνης

Gefu

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Dressed Σερβιτόρος, τριπλός, για μαρμελάδα

126,92 €

Dressed Σερβιτόρος, τριπλός, για μαρμελάδα

Alessi

Αποστολή εντός 4 εργάσιμων ημερών

Barista Διανομέας Μέλι

44,82 €

Barista Διανομέας Μέλι

WMF

Αποστολή σε 24 ώρες

In The Forest Μπολ, 4 λίτρα, γκρι

56,38 €

In The Forest Μπολ, 4 λίτρα, γκρι

Mason Cash

2 text.x_variants

Dressed Σερβιτόρος, τριπλός, για μαρμελάδα

126,92 €

Dressed Σερβιτόρος, τριπλός, για μαρμελάδα

Alessi

Αποστολή εντός 4 εργάσιμων ημερών

Mesco Μπολ Ανάμειξης, 24 εκ.

51,66 €

Mesco Μπολ Ανάμειξης, 24 εκ.

Gefu

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Το καλύτερο τηγάνι για κρέπες για εσάς – σύνοψη

Η επιλογή του καλύτερου τηγανιού εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας:

  • Αν εκτιμάτε την ευκολία, τον εύκολο καθαρισμό και την ελάχιστη χρήση λίπους: Επιλέξτε ένα τηγάνι Teflon ή ένα με καλή επίστρωση τιτανίου/γρανίτη. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε απαλά εργαλεία και να αποφεύγετε την υπερθέρμανση.

  • Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση Teflon (χωρίς PTFE/PFOA): Εξετάστε ένα κεραμικό τηγάνι για κρέπες ή ένα τηγάνι γρανίτη. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι μπορεί να απαιτούν πιο ευαίσθητη φροντίδα και είναι πιο ευαίσθητα στην υπερθέρμανση ή τις γρατσουνιές από τις ενισχυμένες επιστρώσεις.

  • Αν θέλετε ένα τηγάνι για χρόνια που θα αναπτύξει μια φυσική αντικολλητική επίστρωση με την πάροδο του χρόνου, είστε πρόθυμοι να επενδύσετε στη φροντίδα του και δεν σας πειράζει το επιπλέον βάρος: Επιλέξτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο για κρέπες ή ένα τηγάνι από ανθρακούχο ατσάλι (π.χ. De Buyer). Αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή στη συντήρηση (καρύκευμα, στέγνωμα).

  • Ελέγξτε τη συμβατότητα με την εστία: Αν έχετε επαγωγική εστία, βεβαιωθείτε ότι το επιλεγμένο τηγάνι είναι επαγωγικό.

  • Επιλέξτε το μέγεθος: Σκεφτείτε πόσο μεγάλες σας αρέσουν οι κρέπες σας και για πόσα άτομα τηγανίζετε συνήθως.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει μία ενιαία κατάταξη των καλύτερων τηγανιών, γιατί το καλύτερο τηγάνι είναι αυτό που σας επιτρέπει να τηγανίζετε κρέπες αβίαστα, καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες, τον προϋπολογισμό σας και το στυλ χρήσης σας. Η επένδυση σε ένα υψηλής ποιότητας τηγάνι για κρέπες σίγουρα θα αποδώσει και θα κάνει το πρωινό ή το brunch με κρέπες μια καθαρή απόλαυση.

Ένα καλό τηγάνι για κρέπες – τώρα ξέρετε τι να προσέξετε!

Η επιλογή του σωστού τηγανιού για κρέπες είναι μια επένδυση στην άνεση της κουζίνας και μια εγγύηση ότι το τηγάνισμα τέλειων κρέπες θα γίνει ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Ελπίζουμε ο οδηγός μας να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα τηγάνι που θα ταιριάζει απόλυτα στην κουζίνα σας και στις ανάγκες σας.

Τώρα που τα ξέρετε όλα, μένει μόνο ένα: επιλέξτε το ιδανικό σας τηγάνι, προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας υλικά και απολαύστε τον μαγικό χρόνο που περνάτε ετοιμάζοντας κρέπες – είτε μόνοι σας είτε παρέα με αυτούς που αγαπάτε. Καλή όρεξη!

classic pan
cook & space pan
classic pan
cook & space pan
Ελένη Παπαδοπούλου
Ε
Ελένη Παπαδοπούλου
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε design στο Μιλάνο. Εμπνέεται από τη μεσογειακή αισθητική και αγαπά να συνδυάζει το φως, το χρώμα και τη γεωμετρία στα έργα της. Στο έργο και στα άρθρα της αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην απλότητα και τη φαντασία, βλέποντας τον σχεδιασμό ως τρόπο να αφηγείται ιστορίες της σύγχρονης ζωής.