Οι μαντεμένιες κατσαρόλες είναι μια διαρκής και μακροχρόνια επένδυση, και η χρήση τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ακριβώς αυτές οι κατσαρόλες χρησιμοποιούνται συχνά από τους καλύτερους σεφ του κόσμου, και όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό της κουζίνας, δεν μπορούν να κάνουν λάθος.... Είναι αλήθεια ότι ένα μαντεμένιο τηγάνι δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο ένα τηγάνι αλουμινίου, αλλά έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που ελαχιστοποιούν το πρόβλημα του βάρους.
Το μαντέμι, ένα υλικό εντελώς ασφαλές για την υγεία, επιτρέπει τη θερμότητα να κατανέμεται ομοιόμορφα και να αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τα μαντεμένια τηγάνια ιδανικά όχι μόνο για τηγάνισμα αλλά και για σερβίρισμα φαγητού απευθείας στο τραπέζι. Αυτοί οι τύποι τηγανιών, χάρη στο πάχος και το βάρος τους, είναι σταθεροί, δεν παραμορφώνονται και δεν υπερθερμαίνονται (τα τηγάνια φούρνου είναι συνήθως μαντεμένια). Με τη σωστή συντήρηση, ένα μαντεμένιο τηγάνι θα διαρκέσει για δεκαετίες!
47 text.x_products
152,16 €
Le Creuset
Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών
186,13 €
Le Creuset
Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών
176,93 €
Le Creuset
Αποστολή σε 24 ώρες
129,51 €
Staub
Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών
162,54 €
Le Creuset
Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών
Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, και σε αυτήν, εκτός από τη γεύση, μετράει και η ποιότητα των εργαλείων. Αν ψάχνετε για αξιόπιστο εξοπλισμό που θα σας εξυπηρετήσει για χρόνια και θα ανεβάσει τις μαγειρικές σας δεξιότητες στο επόμενο επίπεδο, τότε τα μαντεμένια τηγάνια είναι η απάντηση στην αναζήτησή σας.
Από πού πηγάζει το φαινόμενο των μαντεμένιων τηγανιών; Πρόκειται για κλασικά σκεύη, που εκτιμώνται από επαγγελματίες και οικιακούς μάγειρες παγκοσμίως, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική αντοχή και άριστες ιδιότητες χρήσης. Χάρη σε αυτά, το τηγάνισμα, το μαγείρεμα κατσαρόλας, το ψήσιμο, ακόμα και το ψήσιμο στη σχάρα γίνονται πραγματική απόλαυση.
Βουτήξτε μαζί μας στον κόσμο των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών και ανακαλύψτε τηγάνια με πολυτελή εμφάνιση και… ακόμα πιο πολυτελείς ιδιότητες!
Τα μαντεμένια τηγάνια έχουν πολλά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν πολύτιμα τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες σεφ. Τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται ομοιόμορφα και διατηρούν τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας το τέλειο τηγάνισμα και μαγείρεμα κατσαρόλας.
Αν και απαιτούν λίγο περισσότερη προσοχή στη συντήρηση από τα κλασικά τηγάνια και είναι αναμφίβολα βαριά τηγάνια, η αντοχή και η ευελιξία τους είναι ανεκτίμητα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τηγάνια υψηλής ποιότητας που, με τη σωστή φροντίδα, μπορούν να εξυπηρετήσουν για γενιές.


Η χρήση μαντεμένιων τηγανιών (όπως και των μαντεμένιων γάστρων) είναι μια τέχνη που γίνεται δεύτερη φύση με την πάροδο του χρόνου. Πριν από την πρώτη χρήση, αλλά και μετά από κάθε πλύσιμο (αν το τηγάνι δεν είναι εργοστασιακά καρυκευμένο), πρέπει να προετοιμαστεί σωστά. Το κλειδί είναι το "καρύκευμα" (seasoning), το οποίο περιλαμβάνει την επάλειψη του τηγανιού με ένα λεπτό στρώμα λαδιού (π.χ. κραμβέλαιο, λινέλαιο, λάδι καρύδας) και τη θέρμανσή του σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια φυσική αντικολλητική επίστρωση και προστατεύει το τηγάνι από τη διάβρωση.
Όταν μαγειρεύετε, θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε αμέσως πολύ υψηλή θερμότητα. Τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται σταδιακά, και η εξαιρετική κατανομή θερμότητας σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μέγιστη ισχύ καυστήρα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μέτρια θερμότητα και να αφήσετε το τηγάνι να φτάσει αργά στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό θα αποτρέψει το κάψιμο και θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο τηγάνισμα.
Για το ανακάτεμα και το γύρισμα του φαγητού σε μη επικαλυμμένα μαντεμένια τηγάνια, χρησιμοποιήστε ξύλινες, σιλικονούχες ή μεταλλικές σπάτουλες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για γρατζουνιές, όπως συμβαίνει με τα τηγάνια με επίστρωση τεφλόν. Θυμηθείτε ότι αυτά τα τηγάνια μπορούν να τηγανίσουν τέλεια τα πάντα, από ομελέτες μέχρι μπριζόλες, αλλά το κλειδί είναι η σωστή θερμοκρασία και λίγο λίπος. Μερικές φορές, μια μικρή ποσότητα λίπους αρκεί για να μην κολλήσει το φαγητό.
Μετά το μαγείρεμα, πλύνετε το τηγάνι με ζεστό νερό, χωρίς να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων (ή με ελάχιστη ποσότητα, μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και είστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψει την πατίνα). Στη συνέχεια, στεγνώστε το καλά και τρίψτε το με ένα λεπτό στρώμα λαδιού για να διατηρήσετε την πατίνα και να αποτρέψετε τη σκουριά. Αυτή η απλή τελετουργία θα εξασφαλίσει ότι το τηγάνι υψηλής ποιότητας θα σας εξυπηρετήσει για χρόνια.
Η συντήρηση ενός μαντεμένιου τηγανιού είναι το κλειδί για τη μακροζωία του και τη διατήρηση των αντικολλητικών ιδιοτήτων του σκεύους. Όπως αναφέρθηκε, το τακτικό "καρύκευμα" (seasoning) είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το ψήσιμο ενός λεπτού στρώματος λαδιού στην επιφάνεια του τηγανιού, το οποίο δημιουργεί ένα πολυμερές προστατευτικό στρώμα. Όσο πιο συχνά καρυκεύεται και χρησιμοποιείται το τηγάνι, τόσο καλύτερη γίνεται η φυσική του επίστρωση.
Βήματα για τη σωστή συντήρηση:
Να θυμάστε ότι τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, και θα σας ανταμείψουν με απαράμιλλη ποιότητα μαγειρέματος. Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε ότι τα αντικολλητικά τηγάνια γίνονται όλο και καλύτερα, και η σκούρα, γυαλιστερή τους επιφάνεια είναι αληθινή απόδειξη της μαγειρικής σας αφοσίωσης.
Ναι! Αυτό είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των μαντεμένιων τηγανιών. Χάρη στις σιδηρομαγνητικές τους ιδιότητες, τα μαντεμένια τηγάνια λειτουργούν τέλεια με τις επαγωγικές εστίες. Η επαγωγή λειτουργεί με την αρχή ενός μαγνητικού πεδίου που παράγει θερμότητα απευθείας στον πάτο του τηγανιού. Το μαντέμι είναι εξαιρετικός αγωγός θερμότητας και αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο, γεγονός που το κάνει να θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα στην επαγωγή.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ειδικούς αντάπτορες ή μαγειρικά σκεύη – αν έχετε επαγωγική εστία, ένα μαντεμένιο τηγάνι θα είναι ο τέλειος σύντροφός της. Αυτή είναι μια περαιτέρω απόδειξη της ευελιξίας και της πρακτικότητας αυτών των αξιοσημείωτων μαγειρικών σκευών. Ανεξάρτητα από τον τύπο κουζίνας που έχετε, τα υψηλής ποιότητας μαντεμένια τηγάνια θα αποδώσουν άριστα, προσφέροντας τηγάνια για διάφορες μαγειρικές χρήσεις.