Μαντεμένια τηγάνια

Οι μαντεμένιες κατσαρόλες είναι μια διαρκής και μακροχρόνια επένδυση, και η χρήση τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ακριβώς αυτές οι κατσαρόλες χρησιμοποιούνται συχνά από τους καλύτερους σεφ του κόσμου, και όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό της κουζίνας, δεν μπορούν να κάνουν λάθος.... Είναι αλήθεια ότι ένα μαντεμένιο τηγάνι δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο ένα τηγάνι αλουμινίου, αλλά έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που ελαχιστοποιούν το πρόβλημα του βάρους.

Το μαντέμι, ένα υλικό εντελώς ασφαλές για την υγεία, επιτρέπει τη θερμότητα να κατανέμεται ομοιόμορφα και να αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τα μαντεμένια τηγάνια ιδανικά όχι μόνο για τηγάνισμα αλλά και για σερβίρισμα φαγητού απευθείας στο τραπέζι. Αυτοί οι τύποι τηγανιών, χάρη στο πάχος και το βάρος τους, είναι σταθεροί, δεν παραμορφώνονται και δεν υπερθερμαίνονται (τα τηγάνια φούρνου είναι συνήθως μαντεμένια). Με τη σωστή συντήρηση, ένα μαντεμένιο τηγάνι θα διαρκέσει για δεκαετίες!

47 text.x_products

Signature Τηγάνι, χυτοσίδηρος, 28 εκ

από 241,80 €

Signature Τηγάνι, χυτοσίδηρος, 28 εκ

Le Creuset

4 text.x_variants

Tradition Collection Τηγάνι για μπριζόλες, 36 cm, μαύρο

152,16 €

Tradition Collection Τηγάνι για μπριζόλες, 36 cm, μαύρο

Le Creuset

Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών

Signature Τηγάνι Σοτέ, 28 cm

από 253,60 €

Signature Τηγάνι Σοτέ, 28 cm

Le Creuset

6 text.x_variants

Staub Τηγάνι μαντεμένιο, 16 εκ.

από 117,72 €

Staub Τηγάνι μαντεμένιο, 16 εκ.

Staub

2 text.x_variants

Balti Tradition Collection Τηγάνι, 24 cm

από 185,18 €

Balti Tradition Collection Τηγάνι, 24 cm

Le Creuset

6 text.x_variants

Signature Τηγάνι για σερβίρισμα, 26 εκ., γαλάζιο

186,13 €

Signature Τηγάνι για σερβίρισμα, 26 εκ., γαλάζιο

Le Creuset

Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών

Staub Τηγάνι, με ξύλινη λαβή

από 141,31 €

Staub Τηγάνι, με ξύλινη λαβή

Staub

4 text.x_variants

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 34 cm

από 235,67 €

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 34 cm

Staub

2 text.x_variants

Signature Τηγάνι, 24 εκ.

από 235,67 €

Signature Τηγάνι, 24 εκ.

Le Creuset

3 text.x_variants

Staub Γουόκ με καπάκι, 30 cm

από 282,85 €

Staub Γουόκ με καπάκι, 30 cm

Staub

6 text.x_variants

Holly Κατσαρολάκι, 21 εκ.

από 304,08 €

Holly Κατσαρολάκι, 21 εκ.

Le Creuset

4 text.x_variants

Staub Τηγάνι, 12 εκ.

77,61 €

Staub Τηγάνι, 12 εκ.

Staub

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Signature Τηγάνι, 26 εκ.

από 249,82 €

Signature Τηγάνι, 26 εκ.

Le Creuset

6 text.x_variants

Staub Γουόκ με καπάκι, 37 εκ.

από 353,62 €

Staub Γουόκ με καπάκι, 37 εκ.

Staub

3 text.x_variants

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 26 cm

από 188,49 €

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 26 cm

Staub

2 text.x_variants

Staub Τηγάνι Γκριλ, ορθογώνιο

141,31 €

Staub Τηγάνι Γκριλ, ορθογώνιο

Staub

Αποστολή εντός 45 εργάσιμων ημερών

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 20 cm

από 141,31 €

Staub Τηγάνι με δύο λαβές, 20 cm

Staub

2 text.x_variants

Moments Τηγάνι, μπορντό

από 100,97 €

Moments Τηγάνι, μπορντό

Fissler

2 text.x_variants

Staub Τηγάνι Γκριλ τετράγωνο, 24 cm, μαύρο, μαντεμένιο

129,51 €

Staub Τηγάνι Γκριλ τετράγωνο, 24 cm, μαύρο, μαντεμένιο

Staub

Αποστολή εντός 3 εργάσιμων ημερών

Staub Τηγάνι Γκριλ, 27 cm

129,51 €

Staub Τηγάνι Γκριλ, 27 cm

Staub

Αποστολή εντός 45 εργάσιμων ημερών

Τηγάνι Χυτοσιδηρό στρογγυλό, για BBQ εξωτερικού χώρου, 25 cm, μαύρο ματ

162,54 €

Τηγάνι Χυτοσιδηρό στρογγυλό, για BBQ εξωτερικού χώρου, 25 cm, μαύρο ματ

Le Creuset

Αποστολή εντός 19 εργάσιμων ημερών

Μαντεμένιο τηγάνι - Διαλέξτε ένα τηγάνι για μια ζωή!




Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, και σε αυτήν, εκτός από τη γεύση, μετράει και η ποιότητα των εργαλείων. Αν ψάχνετε για αξιόπιστο εξοπλισμό που θα σας εξυπηρετήσει για χρόνια και θα ανεβάσει τις μαγειρικές σας δεξιότητες στο επόμενο επίπεδο, τότε τα μαντεμένια τηγάνια είναι η απάντηση στην αναζήτησή σας.

Από πού πηγάζει το φαινόμενο των μαντεμένιων τηγανιών; Πρόκειται για κλασικά σκεύη, που εκτιμώνται από επαγγελματίες και οικιακούς μάγειρες παγκοσμίως, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική αντοχή και άριστες ιδιότητες χρήσης. Χάρη σε αυτά, το τηγάνισμα, το μαγείρεμα κατσαρόλας, το ψήσιμο, ακόμα και το ψήσιμο στη σχάρα γίνονται πραγματική απόλαυση.

Βουτήξτε μαζί μας στον κόσμο των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών και ανακαλύψτε τηγάνια με πολυτελή εμφάνιση και… ακόμα πιο πολυτελείς ιδιότητες!




Πλεονεκτήματα των μαντεμένιων τηγανιών




  1. Τα μαντεμένια τηγάνια είναι συνώνυμο της αντοχής και της αξιοπιστίας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η εξαιρετική κατανομή της θερμότητας, που σημαίνει ότι θερμαίνονται ομοιόμορφα και διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χάρη σε αυτό, είτε τηγανίζετε μια μπριζόλα είτε μαγειρεύετε λαχανικά, μπορείτε να υπολογίζετε σε τέλεια αποτελέσματα. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους τηγανιών, τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται εξολοκλήρου, όχι μόνο στον πάτο, κάτι που είναι κρίσιμο για το τέλειο ροδοκοκκίνισμα και την καραμελοποίηση των πιάτων.
  2. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η φυσική τους αντικολλητική επίστρωση, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, με την τακτική χρήση και τη σωστή συντήρηση, γίνεται όλο και καλύτερη. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να απελευθερωθούν από κάποιες επιστρώσεις τεφλόν – τα μη επικαλυμμένα μαντεμένια τηγάνια είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε σε μαντέμι, μικρές ποσότητες σιδήρου μπορούν να περάσουν στο φαγητό, κάτι που είναι ευεργετικό για την υγεία, ειδικά για άτομα με έλλειψη σιδήρου. Αυτά είναι πραγματικά τηγάνια υψηλής ποιότητας.
  3. Αυτά τα τηγάνια είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε εστίες υγραερίου, ηλεκτρικές, κεραμικές, επαγωγικές, ακόμα και στον φούρνο ή στη σχάρα. Η στιβαρή κατασκευή τους τα καθιστά τηγάνια υψηλής αντοχής που θα διαρκέσουν για γενιές αν τα φροντίσετε σωστά. Είναι μια επένδυση για τα επόμενα χρόνια που μόνο αξία αποκτά με την πάροδο του χρόνου, γίνοντας ένα αληθινό οικογενειακό κειμήλιο.

Μειονεκτήματα των μαντεμένιων τηγανιών




  1. Παρά τα πολλά τους πλεονεκτήματα, τα μαντεμένια τηγάνια έχουν και τα δικά τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν μειονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα, είναι βαριά τηγάνια. Η συμπαγής κατασκευή τους, ενώ εγγυάται σταθερότητα και ομοιόμορφη θέρμανση, τα καθιστά βαριά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένους χρήστες, ειδικά για όσους έχουν λιγότερη δύναμη.
  2. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο συγκεκριμένος τρόπος συντήρησής τους. Τα μη επικαλυμμένα μαντεμένια τηγάνια απαιτούν τακτικό λάδωμα και "καρύκευμα" για να διατηρήσουν τις αντικολλητικές τους ιδιότητες. Αν δεν τα φροντίσετε σωστά, μπορούν να σκουριάσουν. Επίσης δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων ή με ισχυρά απορρυπαντικά, κάτι που μπορεί να είναι άβολο για άτομα που έχουν συνηθίσει σε μοντέρνα, εύκολα στη χρήση τηγάνια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η συντήρηση του μαντεμένιου τηγανιού γίνεται διαισθητική και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
  3. Επιπλέον, τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται πιο αργά από τα τηγάνια κατασκευασμένα από άλλα υλικά, όπως τα τηγάνια αλουμινίου ή τα ανοξείδωτα. Απαιτούν υπομονή και χρόνο για να φτάσουν στην βέλτιστη θερμοκρασία. Ωστόσο, μόλις ζεσταθούν, τη διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι το πλεονέκτημά τους. Αυτά τα τηγάνια απαιτούν επίσης προσοχή όταν χρησιμοποιούνται με όξινα τρόφιμα, καθώς μπορούν να αντιδράσουν με το μέταλλο, αλλάζοντας τη γεύση του φαγητού και επηρεάζοντας την πατίνα. Παρά αυτές τις μικρές ενοχλήσεις, τα οφέλη της ιδιοκτησίας και χρήσης ενός μαντεμένιου τηγανιού υπερτερούν σίγουρα αυτών των μειονεκτημάτων.

Τα μαντεμένια τηγάνια έχουν πολλά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν πολύτιμα τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες σεφ. Τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται ομοιόμορφα και διατηρούν τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας το τέλειο τηγάνισμα και μαγείρεμα κατσαρόλας.

Αν και απαιτούν λίγο περισσότερη προσοχή στη συντήρηση από τα κλασικά τηγάνια και είναι αναμφίβολα βαριά τηγάνια, η αντοχή και η ευελιξία τους είναι ανεκτίμητα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τηγάνια υψηλής ποιότητας που, με τη σωστή φροντίδα, μπορούν να εξυπηρετήσουν για γενιές.

Μαντεμένιο τηγάνι ψαριών Skeppshult
Εξωτερικό τηγάνι μπάρμπεκιου από χυτοσίδηρο Le Creuset
Μαντεμένιο τηγάνι ψαριών Skeppshult
Εξωτερικό τηγάνι μπάρμπεκιου από χυτοσίδηρο Le Creuset

Μαντεμένια τηγάνια – Πώς να τα χρησιμοποιήσετε; Πρακτικές συμβουλές




Η χρήση μαντεμένιων τηγανιών (όπως και των μαντεμένιων γάστρων) είναι μια τέχνη που γίνεται δεύτερη φύση με την πάροδο του χρόνου. Πριν από την πρώτη χρήση, αλλά και μετά από κάθε πλύσιμο (αν το τηγάνι δεν είναι εργοστασιακά καρυκευμένο), πρέπει να προετοιμαστεί σωστά. Το κλειδί είναι το "καρύκευμα" (seasoning), το οποίο περιλαμβάνει την επάλειψη του τηγανιού με ένα λεπτό στρώμα λαδιού (π.χ. κραμβέλαιο, λινέλαιο, λάδι καρύδας) και τη θέρμανσή του σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια φυσική αντικολλητική επίστρωση και προστατεύει το τηγάνι από τη διάβρωση.

Όταν μαγειρεύετε, θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε αμέσως πολύ υψηλή θερμότητα. Τα μαντεμένια τηγάνια θερμαίνονται σταδιακά, και η εξαιρετική κατανομή θερμότητας σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μέγιστη ισχύ καυστήρα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μέτρια θερμότητα και να αφήσετε το τηγάνι να φτάσει αργά στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό θα αποτρέψει το κάψιμο και θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο τηγάνισμα.

Για το ανακάτεμα και το γύρισμα του φαγητού σε μη επικαλυμμένα μαντεμένια τηγάνια, χρησιμοποιήστε ξύλινες, σιλικονούχες ή μεταλλικές σπάτουλες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για γρατζουνιές, όπως συμβαίνει με τα τηγάνια με επίστρωση τεφλόν. Θυμηθείτε ότι αυτά τα τηγάνια μπορούν να τηγανίσουν τέλεια τα πάντα, από ομελέτες μέχρι μπριζόλες, αλλά το κλειδί είναι η σωστή θερμοκρασία και λίγο λίπος. Μερικές φορές, μια μικρή ποσότητα λίπους αρκεί για να μην κολλήσει το φαγητό.

Μετά το μαγείρεμα, πλύνετε το τηγάνι με ζεστό νερό, χωρίς να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων (ή με ελάχιστη ποσότητα, μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και είστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψει την πατίνα). Στη συνέχεια, στεγνώστε το καλά και τρίψτε το με ένα λεπτό στρώμα λαδιού για να διατηρήσετε την πατίνα και να αποτρέψετε τη σκουριά. Αυτή η απλή τελετουργία θα εξασφαλίσει ότι το τηγάνι υψηλής ποιότητας θα σας εξυπηρετήσει για χρόνια.




Πώς να συντηρήσετε ένα μαντεμένιο τηγάνι;




Η συντήρηση ενός μαντεμένιου τηγανιού είναι το κλειδί για τη μακροζωία του και τη διατήρηση των αντικολλητικών ιδιοτήτων του σκεύους. Όπως αναφέρθηκε, το τακτικό "καρύκευμα" (seasoning) είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το ψήσιμο ενός λεπτού στρώματος λαδιού στην επιφάνεια του τηγανιού, το οποίο δημιουργεί ένα πολυμερές προστατευτικό στρώμα. Όσο πιο συχνά καρυκεύεται και χρησιμοποιείται το τηγάνι, τόσο καλύτερη γίνεται η φυσική του επίστρωση.

Βήματα για τη σωστή συντήρηση:

  • Πλύσιμο: Μετά από κάθε χρήση, πλύνετε το τηγάνι με ζεστό νερό, κατά προτίμηση χωρίς απορρυπαντικά. Αν έχουν κολλήσει υπολείμματα φαγητού, χρησιμοποιήστε μια σκληρή βούρτσα ή μια ξύστρα για μαντεμένια τηγάνια. Αποφύγετε τα μεταλλικά σύρματα, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την πατίνα.
  • Στέγνωμα: Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα! Το μαντέμι είναι επιρρεπές στη σκουριά, οπότε τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη πρέπει να στεγνώνονται καλά. Η συμβουλή μας: μετά το πλύσιμο, στεγνώστε αμέσως το τηγάνι καλά, κατά προτίμηση πάνω στην εστία για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  • Λάδωμα: Όταν το τηγάνι είναι ζεστό και στεγνό, απλώστε ένα λεπτό στρώμα φυτικού λαδιού (π.χ. κραμβέλαιο, λινέλαιο, ηλιέλαιο) σε όλη την επιφάνεια, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τρίψτε το με ένα χαρτί κουζίνας, αφαιρώντας κάθε περίσσεια, έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι ελαφρώς λαδωμένη αλλά να μην στάζει.
  • Αποθήκευση: Αποθηκεύστε το τηγάνι σε ξηρό μέρος. Αν έχετε πολλά τηγάνια, χωρίστε τα με ένα χαρτί κουζίνας για να αποφύγετε γρατζουνιές και διάβρωση. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα τηγάνια wok.

Να θυμάστε ότι τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, και θα σας ανταμείψουν με απαράμιλλη ποιότητα μαγειρέματος. Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε ότι τα αντικολλητικά τηγάνια γίνονται όλο και καλύτερα, και η σκούρα, γυαλιστερή τους επιφάνεια είναι αληθινή απόδειξη της μαγειρικής σας αφοσίωσης.




Μαντεμένιο τηγάνι για επαγωγική εστία;




Ναι! Αυτό είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των μαντεμένιων τηγανιών. Χάρη στις σιδηρομαγνητικές τους ιδιότητες, τα μαντεμένια τηγάνια λειτουργούν τέλεια με τις επαγωγικές εστίες. Η επαγωγή λειτουργεί με την αρχή ενός μαγνητικού πεδίου που παράγει θερμότητα απευθείας στον πάτο του τηγανιού. Το μαντέμι είναι εξαιρετικός αγωγός θερμότητας και αντιδρά στο μαγνητικό πεδίο, γεγονός που το κάνει να θερμαίνεται γρήγορα και ομοιόμορφα στην επαγωγή.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ειδικούς αντάπτορες ή μαγειρικά σκεύη – αν έχετε επαγωγική εστία, ένα μαντεμένιο τηγάνι θα είναι ο τέλειος σύντροφός της. Αυτή είναι μια περαιτέρω απόδειξη της ευελιξίας και της πρακτικότητας αυτών των αξιοσημείωτων μαγειρικών σκευών. Ανεξάρτητα από τον τύπο κουζίνας που έχετε, τα υψηλής ποιότητας μαντεμένια τηγάνια θα αποδώσουν άριστα, προσφέροντας τηγάνια για διάφορες μαγειρικές χρήσεις.