One-Pot Wonders: 5 Ways to Make a Hearty Farmer's Pot
Tip
One-Pot Wonders: 5 Ways to Make a Hearty Farmer's Pot
Συγγραφέας
Ελένη Παπαδοπούλου
08/11/2020
Ψάχνετε για γρήγορες και οικονομικές ιδέες για δείπνο για όλη την οικογένεια; Η πρότασή μας είναι τα πιάτα «όλα σε ένα κατσαρόλα» που μπορούν να είναι ήπια ή πικάντικα, με κρέας ή κυρίως λαχανικά. Τα διάφορα συστατικά μπορούν να συνδυαστούν ελεύθερα για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο και αρωματικό γεύμα κάθε φορά. Πώς να φτιάξετε μια αγροτική κατσαρόλα, ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο «όλα σε ένα»; Ανακαλύψτε τις δοκιμασμένες συνταγές μας.
Γεύματα «όλα σε ένα κατσαρόλα» – Γιατί πρέπει να τα προσθέσετε στο μενού σας;
Τα πιάτα «όλα σε ένα κατσαρόλα» είναι μια νίκη! Είναι χορταστικά, ζεστά, οικονομικά, γρήγορα και απλά στην προετοιμασία. Απλά ρίξτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε, ανακατέψτε μερικές φορές, σιγοβράστε για λίγο, και βουαλά – το δείπνο είναι έτοιμο! Η προετοιμασία τους εξοικονομεί πολύ χρόνο, όχι μόνο στη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά και στο πλύσιμο. Τα γεύματα «όλα σε ένα κατσαρόλα» απαιτούν μόνο μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι, ένα ξύλο κοπής και ένα καλό μαχαίρι, οπότε δεν θα μείνετε με ένα βουνό από πιάτα να αντιμετωπίσετε αφού τελειώσετε.
Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή γεύματος για τους πολυάσχολους που, παρά την έλλειψη χρόνου, λαχταρούν ένα ζεστό και ουσιαστικό μεσημεριανό ή δείπνο. Ανακαλύψτε τις αγαπημένες μας συνταγές «όλα σε ένα κατσαρόλα» που απαιτούν μόνο μια μεγάλη αλουμινένια, ατσάλινη ή εμαγιέ κατσαρόλα.
Συνταγή για Αγροτική Κατσαρόλα με Λουκάνικο και Μπέικον
Δείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να ετοιμάσετε ένα παραδοσιακό και απίστευτα θρεπτικό πιάτο «όλα σε ένα κατσαρόλα»: μια αγροτική κατσαρόλα με λουκάνικο, μπέικον και μια γενναιόδωρη ποσότητα λαχανικών και μπαχαρικών που δίνουν σε αυτό το πιάτο τον χαρακτήρα του.
Συστατικά:
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. καπνιστό ωμό μπέικον
300 γρ. λουκάνικο
4 πατάτες
2 καρότα
1 πιπεριά
1,5 φλιτζάνι ζωμό
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κονσέρβα λευκά φασόλια
αλάτι
πιπέρι
μαντζουράνα
γλυκιά πάπρικα
λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Ζεστάνετε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου περασμένες από πρέσα σκόρδου. Τηγανίστε για 5 λεπτά.
Προσθέστε το κομμένο σε κύβους μπέικον και το κομμένο σε φέτες λουκάνικο στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε και τηγανίστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίξτε το ζωμό, προσθέστε τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες, καρότα και πιπεριά. Προσθέστε μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, μαντζουράνα και γλυκιά πάπρικα. Ανακατέψτε, σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 20 λεπτά.
Μετά από αυτό το διάστημα, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τις κονσερβοποιημένες ντομάτες και τα φασόλια. Ανακατέψτε, φέρτε ξανά σε βρασμό και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.
Μια αγροτική κατσαρόλα με μανιτάρια, πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και ντομάτες, αρωματισμένη με ρίγανη και βασιλικό, είναι ένα νόστιμο χορτοφαγικό πιάτο «όλα σε ένα κατσαρόλα» που δεν το βαριέσαι ποτέ. Πώς να φτιάξετε μια αγροτική κατσαρόλα χωρίς κρέας;
Συστατικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 πιπεριάς τσίλι
3 πατάτες
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κολοκυθάκι
150 γρ. μανιτάρια
1,5 φλιτζάνι ζωμό
2 ντομάτες
250 γρ. πασάτα ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
ρίγανη
βασιλικός
ζάχαρη
λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Ρίξτε λάδι σε μια φαρδιά ανοξείδωτη κατσαρόλα ή τηγάνι. Προσθέστε το καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου περασμένες από πρέσα σκόρδου. Στη συνέχεια προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι. Τηγανίστε για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, προσθέστε τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια, καθώς και τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια. Αλατοπιπερώστε τα όλα με αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, ρίγανη και βασιλικό. Τηγανίστε σε αρκετά δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Ρίξτε ζεστό ζωμό στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Μετά από αυτό το διάστημα, προσθέστε τις ζεματισμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους ντομάτες και την πασάτα ντομάτας. Αλατοπιπερώστε το πιάτο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
Μια αγροτική κατσαρόλα με μελιτζάνα, πατάτες, πιπεριές, ντομάτες, έντονα αρωματισμένη με πιπεριά τσίλι, γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, είναι μια χορταστική και ζεστή ιδέα για δείπνο που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια. Ανακαλύψτε μια νόστιμη και απλή ιδέα για μια αγροτική κατσαρόλα χωρίς κρέας.
Συστατικά:
2 μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι
2 φλιτζάνια ζωμό
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
250 ml πασάτα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
μαϊντανός
λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Πλύνετε και κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες. Πασπαλίστε τις με αλάτι και αφήστε τις στην άκρη για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν νερό.
Ζεστάνετε λάδι σε μια εμαγιέ κατσαρόλα, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου περασμένες από πρέσα σκόρδου. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέστε την κομμένη σε κύβους πιπεριά και την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι. Τηγανίστε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σκουπίστε τις μελιτζάνες, κόψτε τις σε μικρούς κύβους. Προσθέστε στην κατσαρόλα, μαζί με λίγο λάδι. Προσθέστε επίσης τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες και τα μπαχαρικά: μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, και χυμό λεμονιού. Τηγανίστε για 10 λεπτά.
Ρίξτε ζωμό στην κατσαρόλα, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
Προσθέστε τις κονσερβοποιημένες ντομάτες, την πασάτα και τον πελτέ ντομάτας. Φέρτε σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
Η χορτοφαγική αγροτική κατσαρόλα είναι έτοιμη! Απλά σερβίρετε το πιάτο σε πιάτα, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε.
Αγροτική Κατσαρόλα χωρίς Κρέας με Κολοκύθα και Μανιτάρια
Μια αγροτική κατσαρόλα με κολοκύθα και μανιτάρια είναι ένα νόστιμο πιάτο «όλα σε ένα κατσαρόλα» που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας ζεστάνει τις μακριές, φθινοπωρινές βραδιές. Ένα μπολ από αυτό το πιάτο αρκεί για να ξεχάσετε εντελώς τον βροχερό, κρύο και δυσάρεστο καιρό έξω.
Συστατικά:
1 κρεμμύδι
5 πατάτες
350 γρ. κολοκύθα
25 γρ. βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζανιού ξηρό λευκό κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
250 γρ. μανιτάρια
0,5 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
καυτερή πάπρικα
θυμάρι
λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Ζεστάνετε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα επαγωγής και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες, αλατοπιπερώστε. Τηγανίστε για 3 λεπτά σε αρκετά δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε την κομμένη σε κύβους κολοκύθα, το βούτυρο, τις σκελίδες σκόρδου περασμένες από πρέσα σκόρδου, γλυκιά και καυτερή πάπρικα σε σκόνη, και θυμάρι. Τηγανίστε για 5 λεπτά.
Ρίξτε το κρασί, μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Προσθέστε ζεστό ζωμό, φέρτε σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά – μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια προσθέστε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε το πιάτο αν χρειάζεται.
Μια αγροτική κατσαρόλα από τον φούρνο με χοιρινό φιλέτο, γενναιόδωρη ποσότητα λαχανικών και αρωματικά μπαχαρικά είναι μια ιδέα για ένα νόστιμο και χορταστικό δείπνο «όλα σε ένα κατσαρόλα» που θυμίζει «πιετσόνκα» ή «ντουζόνκα», ένα νόστιμο πιάτο ψημένο πάνω από φωτιά σε χυτοσιδηρή κατσαρόλα.
Συστατικά:
600 γρ. χοιρινό φιλέτο
6 πατάτες
1 κρεμμύδι
200 γρ. μανιτάρια
λευκό μέρος πράσου
4 καρότα
2 παστινάκια
μερικά φύλλα λευκού λάχανου
καπνιστή πάπρικα
άγριο σκόρδο
θρούμπι
θυμάρι
σπόροι νιγκέλας
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκοι μπαχάρι
4 κόκκοι πιπέρι
αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας νερό
Προετοιμασία:
Καθαρίστε το χοιρινό φιλέτο, στεγνώστε το και κόψτε το σε μεγάλους κύβους. Αλατοπιπερώστε.
Καθαρίστε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το πράσο, τα καρότα και τα παστινάκια. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε φέτες.
Ψιλοκόψτε 3 φύλλα λάχανου.
Ρίξτε λάδι και μερικές κουταλιές της σούπας νερό στον πάτο μιας κατσαρόλας που μπαίνει στον φούρνο. Στρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας με φύλλα λάχανου.
Στρώστε τα μισά από τα ακόλουθα υλικά πάνω στα φύλλα λάχανου: ψιλοκομμένο λάχανο, πατάτες, χοιρινό φιλέτο, κρεμμύδι, άγριο σκόρδο, καπνιστή πάπρικα, θρούμπι, θυμάρι, σπόρους νιγκέλας, φύλλα δάφνης, μπαχάρι, πιπέρι, και αλάτι, πράσο, καρότα, παστινάκια, λίγο ακόμα άγριο σκόρδο και καπνιστή πάπρικα.
Πάνω από τα ήδη τοποθετημένα υλικά στην κατσαρόλα, στρώστε το υπόλοιπο κρέας, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά με την ίδια σειρά όπως πριν.
Σκεπάστε τα όλα με φύλλα λάχανου, στη συνέχεια ρίξτε αρκετό βραστό νερό ώστε να φτάσει στα 2/3 του ύψους της κατσαρόλας.
Σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα καπάκι, τοποθετήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Λίγα απλά υλικά και ένα καλό σετ κατσαρόλων είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ετοιμάζετε και να απολαμβάνετε νόστιμα πιάτα «όλα σε ένα κατσαρόλα» κάθε μέρα.
Ε
Ελένη Παπαδοπούλου
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε design στο Μιλάνο. Εμπνέεται από τη μεσογειακή αισθητική και αγαπά να συνδυάζει το φως, το χρώμα και τη γεωμετρία στα έργα της. Στο έργο και στα άρθρα της αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην απλότητα και τη φαντασία, βλέποντας τον σχεδιασμό ως τρόπο να αφηγείται ιστορίες της σύγχρονης ζωής.